Select Page

Importanta evacuarii condensului la pompele de caldura

 

trust expertAutor: Ovidiu Spiridon – Inginer Service TRUST
11 martie 2019 | 13:22


Cât de multă apă de condens este normală ?

Un aspect foarte important ce a fost semnalat de producatorii de pompe de caldura este acela ca atat clientii cat si instalatorii neglijeaza importanta evacuarii condensului in cazul pompelor de caldura AER-Apa.

Pompele de caldura AER-Apa sunt programate sa faca operatiunea de defrosting sau dezghetare a evaporatorului pentru a avea o eficienta sporita in realizarea celor patru cicluri ale unui circuit frigorific: compresia > condensatia > expansiunea > evaporarea.

Lipsa operatiunii de dezghetare duce la scaderea eficientei, cresterea consumului si in final la defectarea pompei de caldura.

O cantitate normală de apă condensată trebuie să se situeze între 50 și 100 de litri pe zi, în funcție de modelul pompei de căldură, de modul de funcționare și de umiditate. De exemplu operatiunea de dezghetare pe timp de iarna este mult mai deasa daca afara persista ceata.

Pompele de caldura NIBE raporteaza in mod constant in aplicatia Uplink operatiunile de dezghetare, acestea pot fi gasite in sectiunea History > Information Messages.

Cum au gandit inginerii suedezi de la NIBE evacuarea condensului

NIBE a conceput sistemul NIBE KVR 10, acesta este fabricat in totalitate in Suedia prin divizia NIBE Element.

Sistemul este compus dintr-o teava gofrata cu izolatie flexibila cu protectie mecanica si la ultraviolete prin care trece un fir electric special conceput sa reziste in timp operatiunilor de defrosting. Firul electric de incalzire este cu manta metalica ce asigura protectia mecanica si protectia la electrocutare prin conectarea acesteia la borna de impamantare special prevazuta in pompa de caldura.

Firul electric este alimentat direct din automatizarea pompei de caldura pe o siguranta fuzibila din fabrica de 250mA (standard) pentru cablu de 3m lungime utila, si de 150mA si 500mA pentru cablu cu lungimea utila de 1m respectiv de 6m.

KVR 10 este compatibil numai cu sistemul Uplink, care controleaza functionarea acestuia in functie de temperatura exterioara. Suporta o conectare nativa cu pompele F2016, F2026, F2030, F2040, F2120, F2300, NIBE HBS05.

 

NIBE KVR 10 se instaleaza conform manualului de utilizare si functioneaza impreuna cu automatizarea Uplink.

In kit-ul de degivrare KVR10 se livreaza toate elementele necesare montarii corecte:

  • cablu de degivrare,
  • tub de evacuare condens,
  • siguranta automata (la unele modele),
  • racord de evacuare condens (la unele modele), siguranta fuzibila (la modelele de 1m si de 6m),
  • colier metalic pentru tub,
  • coliere PVC pentru fixare cablu pe traseul din pompa de caldura,
  • dopuri din cauciuc pentru orificiile suplimentare din tava de condens,
  • manual de instalare si punere in functiune.
NIBE KVR
NIBE KVR

Fiabilitate garantata de NIBE Element

Fiabilitatea este dovedita de producatorul NIBE Element, care produce sisteme de degivrare si dezghetare pentru tarile nordice cum ar fi elemente de incalzire pentru sinele ale cailor ferate din Suedia, Finlanda, Danemarca si Norvegia.

Gasiti mai multe detalii in manualul de instalare NIBE KVR 10.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (67 voturi, media voturilor: 4.19)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre