Cum sa faci economie la consumul de energie cu pompa de caldura
Autor: Adrian Maftei – Inginer Service TRUST
10 Iulie 2019 | 12:13
Despre consumul electric, asteptari si realitati
In general cand vine vorba despre achizitia unui sistem cu pompa de caldura, in primul rand ne gandim la consumul electric. Daca va fi mare, sau daca va acelasi indiferent de temperatura de afara, etc.
E normal sa ne gandim la consum si la costuri, dar trebuie sa ne gandim si alte aspecte care in foarte multe cazuri nu sunt luate in considerare, care duc la comparatii irealiste gen “mere cu pere”, de exemplu daca stam la apartament si ne mutam la o casa, ne asteptam sa avem aproximativ aceleasi cheltuieli cu utilitatile.
Daca v-ati mutat de la apartament la casa, veti resimti mai mult efectele vantului si ale ploilor reci (temperatura resimtita vs temperatura masurata). In functie de durata si intensitate, acestea pot influenta semnificativ necesarul de incalzire al casei, implicit cresterea consumului de energie.
De asemenea, consumul de energie electrica doar pentru uzul curent la casa este semnificativ mai mare decat a fost la apartament, din diferite motive: mai mult iluminat interior si aparitia iluminatului exterior, suprafata mai mare de aspirat, eventual plita cu inductie, cuptor electric vs aragaz, usi de garaj si porti de acces actionate electric, electrocasnice, TV mai mari sau mai multe, etc.
Bun si ce trebuie sa fac sa am un consum optim ?
Pompa de caldura NIBE Suedia are ca principal obiectiv mentinerea confortului cerut de dvs. Insist despre mentinere pentru ca trebuie sa intelegem ca ori de cate ori schimbam parametrii, producem o schimbare a ceea ce inseamna mentinere, iar pompa de caldura impreuna cu instalatia din casa ii trebuie timp sa o refaca pe noile setari.
Pompele de caldura NIBE au foarte multe posibilitati de reglaje, ajustari fine, programe orare de functionare, etc.
Totusi, asta nu inseamna sa stam toata ziua si se ne jucam la butoane, sa o tot reglam, incercand sa obtinem cel mai bun consum.
Algortimii pe care ii utilizeaza NIBE in automatizare sunt oricum mai rapizi si adapteaza in fiecare minut functionarea pompei in urmatoarea ordine (fireasca): prima, sa indeplineasca cerintele care au fost setate, de temperatura ambientala, apa calda si a doua, sa o faca cu cel mai bun COP. , adica la cel mai mic consum de energie, (citeste mai multe despre sistemul degree minutes si formulele matematice gandite de inginerii suedezi)
1. Lasati pompa sa functioneze in mod automat si verificati sa aveti presiune si debit in instalatia din casa
Pompa asa este gandita sa functioneze, si oricat de insistenti am fi, nu vom reusi sa batem algoritmii de la NIBE.
Am incercat si noi aici la sediul TRUST cu pompele noastre de caldura NIBE, si de fiecare data am iesit pe locul doi. Pentru ca nu avem timp fizic sa refacem setarile in fiecare minut, asa cum o face automatizarea NIBE.
In plus daca instalatia din casa este in pardoseala, din cauza inertiei termice, timpul de rapuns va fi mai lung.
De asemenea cu cat cererea noua va fi mai mare, cu atat sistemul va aloca mai multe resurse, respectiv va comanda functionarea compresorului pe turatie maxima, va cupla in trepte aditionalul electric, etc pentru a atinge parametrii ceruti.
Foarte multe cazuri de consum mare s-au datorat functionarii necorespunzatoare din cauza lipsei debitului si a presiunii din instalatia interioara a casei. Daca aveti automatizari separate pentru grupurile hidraulice din cutiile de distributie, acestea vor inchide si deschide circuite pe baza termostatelor setate de dvs, iar pompa de caldura nu va avea debit si nici nu va putea calcula corect necesarul de incalzire real al casei.
De aceea este recomandat sa:
- deschideti toate debitmetrele din incalzirea prin pardoseala la maxim
- deschideti toate termostatele de pe calorifere la maxim
- daca aveti pompe de circulatie cu turatie variabila, setati pe manual si pe debit maxim
- nu inchideti traseele din camere, este mai eficient sa incalziti uniform toata instalatia decat sa inchideti anumite zone
2. Faceti modificari in pasi mici, asa cum scrie in manualul de utilizare
Crescand sau scazand cu o treapta curba de incalzire, offset-ul sau temperatura.
ATENTIE: Cresterea temperaturii interioare cu un grad creste consumul de energie cu aproximativ 5%
Modul optim este cel in care este fixata o temperatura constanta si lasata asa pe toata perioada iernii si astfel incat automatizarea sa-si faca singura treaba.
In fond, pentru asta ati achizitionat un sistem performant NIBE, sa nu stati toata ziua pe langa el, si sa nu butonati precum un termostat temperatura dorita pe fiecare camera.
Sarcina curbei de incalzire este de a asigura o temperatura interioara constanta, indiferent de temperatura exterioara, si in prealabil o functionare eficienta din punct de vedere energetic.
Din aceasta curba de incalzire, automatizarea NIBE Suedia determina temperatura apei in sistemul de incalzire. Selectati curba de incalzire si observati modul in care temperatura pe tur se modifica in functie de diferitele temperaturi exterioare, acelasi lucru si pentru functionarea pe racire.
Panta optima depinde de conditiile climatice locale, daca locuinta are radiatoare sau pardoseala si de cat de bine este izolata casa.
Curba este setata la montarea instalatiei de incalzire, dar e posibil sa fie necesare ajustari ulterioare.
Decalajul curbei (offset-ul) inseamna ca temperatura de alimentare se modifica pentru toate temperaturile exterioare, de exemplu un offset a curbei +2 trepte creste temperatura de alimentare cu 5 grade celsius pentru temperatura pe tur in functie de temperatura exterioara.
Asteptati 24 ore inainte de o noua setare a curbei si a offset-ului, astfel incat temperatura ambientala sa aiba timp sa se stabilizeze. Daca afara este rece, iar temperatura interioara prea scazuta, mariti panta curbei cu o treaba. Iar daca afara este cald iar temperatura interioara este prea scazuta cresteti offset-ul curbei cu o treapta.
3. Mentineti o umiditate optima in casa
Am mai vazut o alta perceptie, ca, cei din Germania, Franta, Suedia, Norvegia.. etc, scad temperatura pe timp de noapte pentru economie.
Da, este adevarat, dar nu din motive de economie, ci tot din motive de confort. Pe timpul noptii, aerul se usuca mai repede, pentru ca nu mai este circulatie prin camere, lumea doarme, nu se mai misca si nu se mai deschid usi.
Astfel, aerul se usuca mai mult si creeaza disconfort in timpul somnuluii. Cand eram copil la bloc vechi si se dadea caldura bine (inainte de anii 80) mama punea in camera un vas cu apa tocmai pentru a mari umiditatea pe timpul noptii.
Ce legatura are cu scaderea temperaturii ?
Pai, atunci cand scade temperatura, aerul se incarca cu umiditate, si este mai bine pentru respiratie, si pentru confortul din casa.
Prea multa umiditate de asemenea dauneaza. Este bine de luat in considerare si umiditatea dintr-o casa nou construita, procesul de extragere a umiditatii este un proces lent, care se intinde pe parcursul a 2 ani.
Procesul de dezumidicare cere timp si rabdare, iar daca incalzirea se face prin pardoseala, este nevoie de si mai mult timp, deoarece prin natura lui, acest sistem lucreaza la temperaturi joase. (citeste mai multe despre umiditatea si cum o casa nou construita va consuma mai mult in primii 2 ani)
4. Izolati casa corespunzator, pierderi de caldura = pierderi de energie = consum mare
Daca doriti sa micsorati consumul, faceti o verificare a izolatiei si a geamurilor cu ajutorul unei camere termice, si in urma rezultatelor, imbunatatiti izolatia casei.
Puteti fi surprinsi de rezultatul unei astfel de verificari.
Izolati structura de rezistenta si realizati bariere termice pentru reducerea transferului de caldura dintre diverse elemente ale cladirii (de exemplu de la pardoseala calda la pereti sau la terasa exterioara). Izolati bine podul casei.
Mai jos avem poze facute pe timpul iernii cu o camera cu termoviziune tip FLIR
Pozele sunt facute din interiorul casei cand afara sunt -5 grade
Se pot observa pierderile de caldura (de energie) in zonele cu albastru, in acest caz pe la o usa care duce in garaj
Chiar si la usa de la intrare (desi poate fi de calitate buna), se pot observa pierderile de caldura cu nuanta albastra
Pierderi de caldura (energie) pe structura casei, in colturi izolatia nu s-a facut corespunzator. Poza facuta din interiorul casei.
Structura de rezistenta a casei nu are bariere termice care reduc pierderile de caldura (de energie). Poza facuta din interiorul casei.
5. Schimbati-va furnizorul de energie, piata este liberalizata
Eventual, daca nu ati facut-o deja, verificati tariful la curent pe care il aveti, posibil sa apara schimbari.
Si pentru final
Limitele economiei se sfarsesc acolo unde incepe disconfortul. Senzatia de frig in casa difera de la persoana la persoana, fiecare percepem diferit. Uneori se shimba chiar pentru aceeasi persoana cu inaintarea in varsta.
Odata ce ati gasit temperaturile ambientale care va multumesc, lasati pompa de caldura NIBE sa faca ea partea de optimizare.
Calculati consumul de energie electrica pe tot sezonul de incalzire. Din acest motiv s-a introdus indicatorul SCOP-ul, (S de la sezon).
Nu faceti calcule pentru o zi sau o saptamana si apoi aplicati regula de 3 simpla (mai ales la o casa noua !). Sunt foarte multi factori care influenteaza consumul si rezultatul instant este irelevant.
Este la fel ca la o masina, atunci cand ne afiseaza consumul instant si care poate fi in anumite momente de 20 l/100 km iar alteori de 0 l/100 km. In final, conteaza media pe tot traseul, pentru ca asta vom plati practic atunci cand alimentam cu combustibil.
Daca doriti sa masurati consumul real al pompei de caldura, atunci instalati un contor de energie electrica dedicat pentru pompa de caldura si aditionalul electric. Nu includeti in aceasta masurare pompele de circulatie sau pe cea de put (acolo unde este), pentru ca ele nu fac parte din pompa de caldura. De asemenea, masurarea se face in conditiile in care casa este terminata, finisata.
Si nu uitati sa va bucurati de casa dumneavoastra cu pompa de caldura NIBE.