Select Page

Pompe de caldura aer-apa Exhaust NIBE

Solutie completa si eficienta cu pompele de caldura EAHP de la NIBE Suedia

 

Pompele de căldură aer-apa EAHP devin din ce în ce mai populare în căutarea soluțiilor de încălzire durabila în special pentru casele moderne unifamiliale cu o bună izolare termică, certificate nZEB sau Case Pasive.

Aceste sisteme oferă o soluție excelentă pentru încălzire și eventual răcire prin intermediul unei pompe de căldură aer-apa, fără provocările estetice sau practice impuse de o unitate externa.

nibe s735

Ce sunt pompele de caldura aer-apa cu Exhaust (EAHP) ?

O pompă de căldură EAHP este un sistem monobloc aer-apa compact care oferă o soluție durabilă pentru încălzirea și răcirea clădirilor fără a fi nevoie de unitate externă.

Aceste sisteme extrag căldura din aerul interior exhaustat și o folosesc pentru a regla temperatura ambianta, oferind în același timp și ventilație.

Cu o pompă de căldură EAHP, toate componentele sunt instalate în interior, ceea ce asigură un impact redus asupra esteticii clădirii și mai puțină poluare fonică în exterior.

O pompă de căldură EAHP este o opțiune atractivă ideala pentru casele noi, dar și pentru cele existente, datorită combinației dintre beneficiile estetice, inovația tehnologică și instalarea eficientă.

Recuperarea căldurii este cuvânt cheie pentru o pompă de căldură cu aer exhaustat. Clădirile cu sistem de ventilație pot folosi eficient căldura din aerul evacuat din apartament pentru încălzire. În același timp, sistemul de ventilație asigură un schimb constant între aerul viciat și cel proaspăt în spațiile tale de locuit. 

În timpul acestui proces, aerul exhaustat este răcit pana la o temperatura de -18°C, oferind astfel energie suplimentară pentru încălzire.

Există mai multe motive pentru a alege o pompă de căldură EAHP:

  • Fără impact asupra esteticii cladirii: prezența unei unități externe este adesea considerată neatractivă. O pompă de căldură EAHP elimină această problemă, permițând casei să-și păstreze valoarea estetică.
  • Instalare simplă – eficienta maxima: spre deosebire de sistemele aer-apa cu unitate internă și externă, o pompă de căldură EAHP necesită doar conectarea la reteaua electrica, la instalatia de încălzire și ventilare si la reteaua de apă fara pierderid e caldura intre cele doua unitati.
  • Fără poluare fonică: mai ales în medii dens populate, cum ar fi ansambluri rezidentiale sau case terasate, unitatea externa a unei pompe de căldură aer-apa poate produce poluare fonică vecinilor. O pompă de căldură EAHP silentioasă, amplasată intr-o debara sau garaj, de exemplu, oferă o alternativă perfectă.
  • Ventilatie si aer proaspat cu flux continuu, cu recuperarea caldurii.

NIBE Suedia si traditia pompelor de caldura inca din anul 1981

 

Prima pompă de căldură NIBE este prezentată la târgul anual SHK din 1981. Acesta este, de asemenea, momentul de pornire pentru producția de pompe de căldură în Markaryd Suedia.

Prima pompă de căldură NIBE a reprezentat un dispozitivul de evacuare a aerului „Fighter Twin” cu un boiler electric separat, o putere de compresor de aprox. 2 kW și o eficiență (COP) de cca. 2,8. Fighter Twin este similar cu modelul NIBE F370 de astăzi.

NIBE S735 – Rezultatul a peste 40 ani de dezvoltare.

Perfecta pentru casele pasive, certificate nZEB si nu numai.

 

Cel mai nou model EAHP de la NIBE Suedia este S735 care este rezultatul a peste 40 ani de dezvoltare pe acest segment fiind la a 5-a generatie

NIBE S735 este o pompă de căldură inteligentă controlată de invertor,  cu agent frigorific R290 de tip aer-apa fara unitate exterioara (EAHP), concepută pentru a oferi o eficiență energetică excepțională și un confort optim.

NIBE S735 este pompa de căldură interioară cu aer exhaustat pentru case unifamiliale, case terasate și apartamente noi cu consum redus de energie. De asemenea, sunt potrivite pentru înlocuirea sistemelor cu centrale pe gaz cu încălzire prin pardoseală si ventilatie. Pot fi folosite pentru spații de locuit între 50 și 260 m² per unitate sau pentru sarcini de încălzire a clădirilor de până la 8 kW. 

O caracteristică notabilă a pompei de caldura NIBE S735 este utilizarea aerului de ventilație ca sursă principală de energie. Acest lucru elimină necesitatea unei unități externe rezultând astfel o instalare mai ușoară. Desigur, este important cât de mult aer de ventilație este necesar. Pentru o performanță optimă a pompei de căldură, debitul de aer ventilat nu trebuie să fie mai mic de 17 l/s (60 m³/h) pentru S735-4 si 25 l/s (90 m³/h) pentru S735-7. NIBE S735 oferă economii mari, deoarece se adaptează automat la nevoile de încălzire ale casei dvs. Are un factor de performanță sezonier (SCOP) ridicat, ceea ce duce la costuri de operare reduse.

Combină funcționalitățile de încălzire, ventilație și apă caldă într-o singură unitate care măsoară 202,5 cm înălțime x 60 cm lățime x 62 cm adâncime – o soluție ideală pentru aplicatiile în care spațiul atat interior cat si exterior este limitat. Contine și un încălzitor de apă caldă integrat din oțel inoxidabil (boiler) cu o capacitate de 180 de litri care asigura o cantitate de 264 de litri de apă caldă calda la 40°C. Această integrare a mai multor funcții într-o singură unitate o face o opțiune atractivă pentru proprietarii de case cu o buna izolare termica care caută o soluție de încălzire eficientă.

NIBE S735 face parte din seria NIBE S și combină tehnologia avansată a pompei de căldură cu componente performante și caracteristicile inteligente ale acestei noi generații. Funcționarea ușor de utilizat cu ecranul tactil, WiFi integrat pentru utilizarea wireless a myUplink și accesoriile inteligente asigură cel mai înalt nivel de confort de viață și de operare. NIBE S735 poate fi monitorizat și operat de exemplu din sufragerie prin intermediul unității RMU S40.

nibe s735

Cum functioneaza NIBE S735 si cum obtine caldura doar din aerul ventilat ?

nibe s735

O ventilație corespunzatoare, adică aer curat in interiorul casei, este o cerință de bază pentru un mediu sănătos. În ventilația controlată, folosind căldura conținută în aerul evacuat (așa-numita recuperare de căldură), se folosește energia conținută în aerul de ventilație, care altfel ar fi evacuată în exterior fără beneficii. În plus, căldura generată în interiorul clădirii de becuri, oameni sau aparate electrocasnice este folosită prin procesul de recuperare.

1. Aerul proaspăt este adus în clădire din exterior prin valve/grile de ventilație dup ace a fost preincalzit intr-un modul SAM42 / SAM 44. Fluxul de aer prin casa este asigurat fie sub usa, fie cu ajutorul unui sistem de grille de transfer. Aerul cald din încăperi (aer de ventilație rezidual) este aspirat în sistemul de ventilație dupa care este condus la pompa de căldură, unde are loc procesul de recuperare a caldurii.

2. După trecerea prin pompa de căldură, aerul este evacuat în exterior.  Aerul din interior avand temperatura ambianta de confort, trece prin evaporatorul pompei de caldura, unde transferă energia termică agentului frigorific (R290). Apoi, aerul răcit (chiar si la -18°C) este evacuat in exterior.

3. Agentul frigorific, a cărui cea mai importantă caracteristică este un punct de fierbere scăzut, circulă în circuitul închis al modulului frigorific din pompa de căldură. Când intră în evaporator, unde primește energie din aerul cald din încăperi, agentul frigorific trece în stare gazoasă.

4. Gazul rezultat este condus la compresor, unde este comprimat și astfel temperatura acestuia va crește și mai mult. Agentul frigorific astfel încălzit ajunge în continuare in condensator, unde transferă energie agentului termic din instalatia de încălzire interioara.

Acest lucru va reduce temperatura agentului frigorific care va reveni la stare lichidă. Acesta va trece apoi prin ventilul de expansiune, unde presiunea și temperatura sunt reduse și mai mult. În acest fel, agentul frigorific a încheiat un ciclu complet în timpul circulației sale și este din nou condus in evaporator, unde datorită căldurii primite de la sursa de energie (aer interior evacuat) va trece în stare gazoasă.

Cum se recupereaza energie din aerul exhaustat - Vezi aici principiul detaliile tehnice

Pentru această explicație tehnică folosim diagrama Mollier de mai jos. Diagrama Mollier este reprezentarea grafică a relației dintre temperatura aerului, conținutul de umiditate și entalpie.

Nibe S735 este capabil să răcească aerul interior exhaustat pana la -18°C. Aerul la 21°C (indicat în diagrama Mollier ca punctul A) cu o umiditate relativă de 50%, conține aproximativ 40 kJ/kg energie (indicat la punctul B). Aerul răcit la -15°C are încă o entalpie* de -13 kJ/kg (se poate citi la punctul D). Acest lucru are ca rezultat un câștig total de energie de (40 + 13 =) 53 kJ/kg, adica un câștig de energie de aproximativ 3,1 kW pentru 175 m³ de aer exhaustat. Un m³ de aer cântărește 1,2 kg. 175 m³ x 1,2 kg x 53 kJ = 11.130 kJ pe oră. Pentru conversia de la kJ/oră la kW împărțind la 3600: 11.130 kJ/ 3600 = 3,09 kW.

Puterea compresorului pompei de caldura S735 de 1,2 kW în această setare de functionare este utilizată integral pentru producere de căldură așa că o adăugam la cei 3,1 kW. Aceasta duce la o putere maximă de (3,1 + 1,2 =) 4,3 kW.

În casele mai mari avand o a doua baie cu toaletă, vom avea un volum mai mare in m³ de aer ventilat, ceea ce înseamnă că și puterea maximă obtinuta va fi mai mare. Mai multă energie, asigura mai multă putere termica utila. În acest exemplu de calcul ajungem la 250 m³/oră de aer ventilat total. Dacă facem aceeași sumă aici, ajungem la puterea maximă pentru casele cu a doua baie cu toaletă: 250 m³ x 1,2 kg x 53 kJ = 15.900 kJ/ 3600 = 4,4 kW + 1,2 kW putere compresor = putere maximă de 5,6 kW.

Deoarece Nibe S735 are un compresor modulant, poate funcționa și la viteze mult mai mici. Cei de 5,6 kW se folosesc doar la temperaturi externe extrem de scăzute. Dacă compresorul funcționează la o viteză mai mică, consumă mai puțină energie, de exemplu doar 300 W la sarcină redusă.

Pentru un climat sănătos în locuință, sunt necesari 75 m³/oră de aer extras din bucătărie, 50 m³/oră din baie, 25 m³/oră de la toaletă și 25 m³/oră în camera în care pompa de caldura este amplasata (debara, etc). Insumat, vom avea 175 m³/oră de aer extras pentru o casă standard. Comparativ cu un sistem de ventilație cu recuperare de căldură (tip D – exhaustare + introducere), acest sistem este capabil să răcească aerul exhaustat mult mai mult decât atunci cand aerul introdus ar fi încălzit doar pasiv cu aerul de ieșire.

Daca in casa exista deja un sistem de recuperare a caldurii, Nibe S735 poate functiona bine cu ajutorul modulului NIBE SAM S42 / SAM44 ceea ce duce la si mai multe economii de energie.

* Entalpia este o functie de stare a unui sistem termodinamic. Entalpia este definită in asa fel încât diferența de entalpie dintre două stări la presiune constantă este egală cu cantitatea totală de căldură absorbită sau eliberată.

Explicații suplimentare a diagramei Mollier

Diagrama Mollier arată cantitatea de umiditate per kg de aer și presiune atmosferică constantă, egala cu 1,012 bar.
• Temperatura aerului este pe axa verticala
• Umiditatea absolută este pe axa orizontală
• Umiditatea relativă este indicată de liniile curbe
• Entalpia (conținutul de căldură) este indicată de liniile diagonale.

Umiditatea relativă (UM = %RH) este raportul dintre cantitatea reală de umiditate prezentă și cantitatea maximă de umiditate pe care o poate conține aerul.
Umiditatea absoluta (UM = g/kg) este cantitatea in grame de umiditate prezentă efectiv într-un kg de aer.

Legendă
h = entalpia specifică a amestecului de aer în kJ/kg
× = conținutul de vapori de apă per kg de aer uscat în g/kg
θ = temperatura bulbului uscat în °C
RH = umiditate relativă în %
dh/dx = scara marginii, direcția procesului de umectare în kJ/kg

Iti oferim consultanta tehnica si comerciala in alegerea solutie pentru casa ta

Contacteaza-ne chiar la +40730 206 206 sau completeaza formularul de contact

    Email *

    Telefon *

    Judet: *

    Mesaj:

    TRUST EURO THERM SRL va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a lua legatura cu dvs, și pentru a vă oferi actualizări și informatii. Făcând click pentru a trimite acest formular, confirmați că informațiile pe care le furnizați vor fi transferate catre noi pentru procesare în conformitate cu Politica de confidențialitate & Termenii si conditiile TRUST.

    nibe romania

    Montaj modular, usor de integrat oriunde in casa ta

    Pompa de căldură poate fi împărțită și instalată în două locații diferite din casă: modulul superior conține unitatea de ventilație și pompa de căldură, modulul inferior conține controlul, rezervorul de apă caldă și alte componente hidraulice.

    NIBE S735 ocupă 60 cm pe 62 cm spațiu pe pardoseala. Instalat intr-un singur modul, are aproximativ 2 metri inaltime. Instalat din doua module, are o înălțime de 1,5 metri. Cele două module ar putea fi chiar instalate în încăperi diferite sau pe etaje diferite.

    Dimensiuni și greutate NIBE S735 (când este instalat ca o singura unitate)
    Latime: 60 cm
    Adâncime: 62 cm
    Înălțime, cu picioare: 202,5 ​​cm
    Inaltime de instalare necesara: 217 cm
    Greutate: 213 kg

    Suplimentar, modulul NIBE SAM42 / 44 poate asigura introducerea aerului proaspat preincalzit in interior.

    • SAM S42 (cca 20-85 l/s) si SAM S44 (cca 42-125 l/s) este un modul special de ventilatie care poate fi folosit doar cu unitatea NIBE S735 pentru recuperarea energiei din aerul evacuat al ventilatiei mecanizate.
    • SAM S42/44 dispune de un ventilator eficient, cu consum redus de energie, cu capacitate mare și niveluri de zgomot reduse.
    • Modulul de ventilatie preia aerul exterior, il preincalzeste, si il introduce in casa prin sistemul de ventilatie.
    • Este montat mural pe perete folosind șina de perete furnizată.
    • SAM S42/44 poate fi amplasat și pe un accesoriul tip dulap pe pardoseala CAB S12, care poate ascunde tevile din instalatie.
    • SAM S42/44 poate fi ampla­sat în dreapta sau stânga față de S735.
    nibe

    Consum electric pentru diferite suprafete

    100 mp S735 4 kW

    Click pentru a vedea fisierul calcul necesar din aplicatia NIBE DIM

    100 mp S735 7 kW

    Click pentru a vedea fisierul calcul necesar din aplicatia NIBE DIM

    150 mp S735 4 kW

    Click pentru a vedea fisierul calcul necesar din aplicatia NIBE DIM

    150 mp S735 7 kW

    Click pentru a vedea fisierul calcul necesar din aplicatia NIBE DIM

    200 mp S735 7 kW

    Click pentru a vedea fisierul calcul necesar din aplicatia NIBE DIM

    Cum determinam necesarul de incalzire al casei ?

    In cazul unei cladiri noi, necesarul de caldura se calculeaza conform normativelor in vigoare.

    Dar in cazul unei renovari cu inlocuirea sistemului de incalzire, puteți calcula puterea necesară utilizând de exemplu consumul anual de gaz al casei, conform tabelului.

    Puterea necesară (kW) pentru o pompă de căldură poate fi determinată pe baza consumului anual de gaz și a numărului de persoane din locuință. Acest tabel vă oferă o indicație simplă a puterii pompei de căldură de care aveți nevoie pentru a vă menține casa confortabil la o temperatură exterioară de -10°C.

    Cum estimați dacă debitul de aer din sistemul de ventilatie este suficient pentru puterea necesara?

    Pentru un climat sănătos în locuință, sunt necesari 75 m³/oră de extracție în bucătărie, 50 m³/oră din baie, 25 m³/oră de la toaletă și 25 m³/oră în spatiul în care este pompa de caldura este amplasata. Adica 175 m³/oră de extracție pentru o casă standard.

    nibe

    Să presupunem că 3 persoane locuiesc într-o astfel de locuință standard, cu un consum mediu de gaz de 1200 m³ pe an. După cum se poate observa din tabel, pentru această aplicatie este nevoie de 3,9 kW de putere. În capitolul anterior “Energie din aerul exhaustat”, am calculat că puterea maximă la 175 m³/oră este de 4,1 kW. Prin urmare, S735 este potrivit în acest caz.

    În casele cu a doua baie și toaletă, debitul de aer exhaustat in m³ va fi mai mare, ceea ce înseamnă că și puterea maximă va fi mai mare. Mai multă energie disponibila, creează mai multă putere termica utila. În acest exemplu de calcul prezentat ajungem la 250 m³/oră de aer exhaustat total. În capitolul anterior “Energie din aerul exhaustat”, am calculat că puterea maximă a pompei de caldura NIBE S735 cu această cantitate de aer de ventilație este de 5,6 kW. Tabelul arată pentru ce marime a familiei și ce consumul anual de gaz este potrivita pompa de caldura NIBE S735.

    Vezi aici exemple de calcul necesar termic pentru pompa de caldura NIBE S735
    Suprafata totala casa Inaltime Volum casa Nr. Recirculari la supraf totala casa Debit CTA necesar pentru ~0,5 recirculari incalzire de la          -10 la +22°C Putere aferenta incalzire de la          0 la +22°C Putere aferenta
    m mc mc/h °C W °C W
    100 2,5 250 0,5 126 32 1169 22 804
    150 2,5 375 0,5 189 32 1754 22 1206
    200 2,5 500 0,5 252 32 2339 22 1608

     

    Suprafata totala casa coef. necesar termic * Necesar termic Necesar termic pt NIBE S735
    W/mp W W
    100 35 3500 4669,28
    150 35 5250 7003,92
    200 35 7000 9338,56

    Date folosite pentru calcul:

    • izolatie pereti vata minerala 16 cm
    • caramida porotherm 30
    • geamuri tripan
    • acoperis: 10 cm vata intre capriori, 15 cm vata peste placa,
    • 5 cm polistiren sub placa parter
    Text calcul = -15°C
    Tmediu anual = 10,7°C
    Tint = 22°C
    pardoseala radianta 35/28 la -15°C
    4 persoane

    Iti oferim consultanta tehnica si comerciala in alegerea solutie pentru casa ta

    Contacteaza-ne chiar la +40730 206 206 sau completeaza formularul de contact

      Email *

      Telefon *

      Judet: *

      Mesaj:

      TRUST EURO THERM SRL va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a lua legatura cu dvs, și pentru a vă oferi actualizări și informatii. Făcând click pentru a trimite acest formular, confirmați că informațiile pe care le furnizați vor fi transferate catre noi pentru procesare în conformitate cu Politica de confidențialitate & Termenii si conditiile TRUST.

      nibe romania