Select Page

Calitatea apei si de ce sa-ti protejezi echipamentele impotriva coroziunii

 

trust expertAutor: Adrian Maftei – Inginer Service TRUST
20 august 2018 | 11:20


 

Importanta calitatii apei

Selectarea tipului de protectie impotriva coroziunii din interiorul unui rezervor de apa calda depinde de cele mai multe ori de tipul de material folosit, dar un factor foarte important ii constituie si calitatea apei.

Cand ne referim la apa din oraşe, exista anumite cerinţe privind caracteristicile acesteia, precum valoarea pH-ului care trebuie sa se încadreze intr-un anumit interval, indiferent de care dintre cele trei tipuri de protectie este folosita pentru rezervoarele de apa: cupru, email sau inox. In ceea ce priveşte fântânile proprii si furnizorii locali de apa, compoziţia apei variaza si mai mult de la o zona la alta.

Protectia impotriva coroziunii

Rezultatele analizelor

Proprietăţile apei in ceea ce priveşte coroziunea depind de calitatea substanţelor pe care apa le conţine si de cum reactioneaza acestea intre ele. O evaluare a calitatii apei poate fi facuta pentru inceput in urma unei analize. NIBE poate efectua asemenea analize pentru clienţii sai, pentru a putea fi selectat cel mai potrivit tip de protectie anticoroziva.

In anumite situatii, suplimentar, poate fi necesara instalarea unui filtru pentru obţinerea unei calitati acceptabile a apei.

Factorii care afecteaza apa

valoarea pH-ului
pH-ul mai poarta si denumirea de aciditate si este o unitate de masura a conţinutului de hidrogen din apa. Apa cu o valoare mica a pH-ului este o apa dura si dizolva metalele.

Duritatea totala
Este o unitate de masura a cantitatii de calciu si magneziu. De regula se masoara In grade germane(dlT) sau in mg/l calciu.

Dioxidul de carbon agresiv
Reprezintă parte libera a dioxldului de carbon care are proprletati corozive. Prezenta dioxidului de carbon agresiv in combinaţie cu un pH căzut si/sau valorile de masurare a duritatii alcatulesc duritatea apei.

Continutul de clor
Continutul ridicat de clor poate duce la creşterea duritatii apei, in special daca exista o tendinta de depunere de calcar.

Conductivitatea
Este o unitate de masura a sărurilor dizolvate in apa, sub forma de cloruri si sulfaţi.

Material de studiu: Landner-Lindeström – Copper In Society and In the Environment
(Swedish Environmental Research Group)

Otelul inoxidabil

Calitatea otelului inoxidabil utilizat pentru rezervoarele de apa calda are o importanta foarte mare asupra rezistentei acestuia la coroziune.

In general producatorii premium aleg un otel feritic, EN 1.4521 (ASTM 444) care contine, printre altele, 18% crom si 2% molibden, dar aproape deloc nichel. Deoarce otelul face parte din grupa celor feritice, este rezistent la coroziune, ceea ce inseamna ca are o rezistenta ridicata la apele cu un continut mare de clor.

Continutul mare de crom si, mai ales, continutul de molibden, cresc rezistenta la coroziunea punctiforma. De asemenea, experimentele au aratat ca acest tip de otel utilizat la boilerele de apa calda unde intervalul obişnuit de temperatura al apei se situeaza intre 60 – 80°C, are o rezistenta mai buna impotriva coroziunii, in comparatie cu celelalte tipuri de otel inoxidabil utilizate.

Continutul de nichel extrem de scazut prezintă avantaje asupra sanatatii oamenilor si in ceea ce priveste protectia mediului inconjurator, deoarece nu exista riscul dizolvarii ionilor de nichel, lucru care s-ar putea produce la prima utilizare a boilerelor de apa calda.
Pe langa selectarea materialelor componente, si celalate etape ale procesului de fabricatie sunt foarte importante. La NIBE, procesului de productie se desfasoara astfel incat sa nu existe riscul producerii de fisuri in interiorul boilerelor.

Dupa sudarea unui boiler de apa calda, este important ca suprafata care intra in contact cu apa sa aiba o structura omogena. Iar NIBE reuseste acest lucru prin intermediul unui proces unic, de decapare, care oxideaza suprafata respectiva si recreeaza o pelicula uniforma de oxid pe toata suprafata interioara a rezervorului de apa.

Protectia impotriva coroziunii

Vechiul proces de decapare, folosit in mod conventional in cazul inoxului, care utiliza acidul azotic si care contravenea normelor de protectie a mediului, a fost inlocuit de NIBE cu o metoda moderna si prietenoasa cu mediul, fara utilizarea acidului azotic. Astfel, nu se formeaza oxizi de azot periculosi. In plus, procesul de decapare este complet automatizat si doar interiorul rezervorului de apa calda este tratat, ceea ce presupune un consum mai mic de substante chimice si un efect negativ mai mic asupra mediului inconjurator.

Precauţii in ceea ce priveşte otelul inoxidabil si protectia impotriva coroziunii

In cazul apelor cu un continut de clor extrem de ridicat, se poate produce coroziunea punctiforma, in special in cazul apelor dure in care se formeaza si depuneri de calcar. In acest caz, oxigenul natural din apa este impiedicat sa atinga suprafata de otel si astfel, coroziunea poate aparea sub depunere.

Cuprul

Fiind un metal pe jumatate nobil, cuprul este rezistent la majoritatea tipurilor de rezervoare de apa, printre care si majoritatea retelelor de apa din orase unde se inregistreaza printre cele mai scazute valori ale pH-ului.

Rezervoarele de apa calda care utilizeaza cuprul ca protectie anticoroziva sunt similare celor din otel inoxidabil care nu necesita intretinere, deoarece nu este necesar un anod de protectie.

In cazul utilizarii cuprului ca protectie anticoroziva, rezervorul de otel este protejat la interior cu un strat de cupru cu grosimea de 0,4-0,7 mm care este sudat cu argon, ca gaz de protectie. Astfel, vasul de otel carbon rezista la presiunea apei si, in acelasi timp, stratul de cupru previne coroziunea. Tipul de cupru utilizat de producatorii premium este curatat electrolitic, ceea ce inseamna ca are un grad de puritate ce depaseste 99,99 %.

Cuprul este un material natural si prezintă multiple avantaje:

  • Cuprul este un material reclclabll si poate fi recuperat de nenumarate ori.
  • Cuprul utilizat de producatorii premium este complet reciclabil, cu un grad de utilizare de 98%.
  • Pentru diminuarea riscului de dezvoltare a bacteriei leglonella, cuprul reprezintă alegerea perfecta.
  • Cuprul are un efect antimicrobian, ceea ce menţine apa curata.
  • Ingerarea de cupru In cantitati mici este, in principiu, esenţiala pentru toate organismele vii.
Protectia impotriva coroziunii

Recomandările privind utilizarea cuprului sunt descrise in standardul DIN50 930-6, dupa cum urmeaza:

Cuprul poate fi utilizat fara restrictii in cazul apei potabile daca:

  • valoarea pH-ului este de cel puţin 7,4 sau
  • valoarea pH-ului este cuprinsa in intervalul 7,0 – 7,4 sl valoarea totala a carbonului organic (TOC) nu depăşeşte 1,5 mg/l. (TOC – carbon organic total)

Precauţii privind utilizarea cuprului

La valori scazute ale pH-ului (ape acide) sau cu continut ridicat de clor (de exemplu, apele sarate), cuprul are tendinta de a se dizolva.

Tot la valori scazute ale pH-ului se poate produce un fenomen de natura estetica, precum decolorarea partilor ceramice iar persoanele cu parul blond pot capata o culoare verzuie a parului.

In cazul apei cu continut ridicat de clor, se poate produce coroziunea punctiforma dar riscurile scad direct proportional cu cresterea continutului de calcar (duritate)

Emailul

Emailul este un material lucios care este aplicat la cald, pe interiorul unui rezervor de apa calda. In mod traditional, pentru inceput se aplica un email grunjos, cu o aderenta puternica la suprafata din otel si apoi un strat fin de email cu o rezistenta ridicata la apa calda.

Cu timpul insa, s-au dezvoltat variante din ce in ce mai performante de emailuri, cu aderenta directa (email intr-un singur strat), ceea ce inseamna ca este suficienta aplicarea unul singur strat de email, acesta avand aceleasi proprietati pe care le aveau cele doua straturi utilizate anterior, impreuna.

Pentru controlul calitatil emailului, poate fi utilizata o metoda de determinare a protectiei standard care este in vigoare, normativul DIN 4753, partea 3. Pentru ca rezultatul sa fie conform, valorile masurate pentru emailul cu aderenta directa trebuie sa fie mai mici de 22,5 mA/cm2 si pentru emailul cu doua straturi (email grunjos + strat subtire de email), valoarea trebuie sa fie mai mica de 15,5 mA/cm2 .

Dupa mal multi ani de cercetare, NIBE a decis sa utilizeze metoda de emailare directa. Pornind de la cel mal bun concept pe care piaţa iI poate oferi si adaugand o substanta care sa imbunatateasca proprietatile sticloase ale emailului, rezultatul este atat de bun, incat si cerinta pentru emailul in doua straturi poate fl realizata cu succes.

Stratul de email lucios se mai numeste si “suprafata igienica” iar cercetarile au aratat ca emailul nu este un mediu favorabil dezvoltarii bacteriilor.

Protectia impotriva coroziunii

Emailul ia forma suprafetei din otel prin incalzirea la o temperatura de 860°C. Dupa acest proces, mai pot ramane totusi pori microscopici, ceea ce inseamna ca suprafata din otel poate intra in contact cu apa. Pentru a se evita coroziunea, boilerele de apa calda cu strat de email sunt prevazute intotdeauna cu un anod de protectie. Anodul consta de fapt dintr-un aliaj de magneziu. Deoarece magneziul este un metal mai putin nobil decat fierul, anodul este cel “sacrificat” in locul otelului si, printr-un proces electro-chimic, se previne coroziunea si porii din stratul de email sunt acoperiţi cu compuşi de calcar si magneziu.

Anodul se consuma cel mal mult in funcţie de consumul si de calitatea apei. De aceea, este important ca anodul sa fie verificat periodic, pentru a evalua durata sa de viata.

 

Precauţii in ceea ce priveşte emailul si protectia impotriva coroziunii

In ape cu un continut mare de sare (cu conductivitate ridicata) consumul anodului va fi mai ridicat iar in cazul unei conductivitati scazute (mai putin de 75 pS) functia anodului scade. Astfel, pentru boilerele emailate se recomanda un anod in curent continuu.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (45 voturi, media voturilor: 4.80)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre