Apa calda imediat dupa deschiderea robinetului prin recircularea apei calde
Autor: Nicu Avram – Inginer TRUST
10 Iunie 2020 | 12:58
Fara dusuri reci
Mutarea de la oras la tara sau de la bloc la casa a unei familii reprezinta un motiv de bucurie pentru toti cei care care cauta confortul si siguranta spatiului personal.
Fie ca este vorba de familii care pleaca dintr-un sistem centralizat de incalzire si apa calda, fie ca este vorba de persoane care lasa in urma un apartament unde confortul termic era asigurat de propria centrala murala, este clar ca oricine urmareste ca in noua casa “pe pamant” sistemul de incalzire sa-l multumeasca iar apa calda sa fie asa cum a visat: suficienta si disponibila imediat la robinet.
Toata lumea isi doreste ca diminetile sa inceapa cu un dus fierbinte fara a fi nevoie sa se astepte minute intregi pana soseste apa calda.
Casele pot fi mai mici sau mai mari, pot avea mai putine sau mai multe puncte de consum a apei calde, iar reteaua de distributie a acesteia poate fi mai scurta sau mai lunga.
Perioadele in care nu exista consum (in special noaptea) fac ca apa calda sa stagneze in tevile de distributie din casa si sa se raceasca treptat. De aceea, atunci cand beneficiarul deschide robinetul (mai ales dimineata sau dupa anumite perioade de neutilizare) temperatura apei calde este mai scazuta si, de cele mai multe ori, sub nivelul de confort acceptat
Daca trebuie sa lasi robinetul deschis pana cand apa calda ajunge de la boiler la robinet inseamna ca instalatia are nevoie de o perioada de timp pentru a trimite apa fierbinte la punctul de consum si ca toata apa mai rece prezenta la acel moment pe tevi va fi irosita.
Utilizarea unui sistem de recirculare a apei calde menajere determina pe langa confortul dorit, reducerea insemnata a pierderilor de apa si prelungirea duratei de viata a boilerului.
Rezolvarea problemei cu recircularea apei calde
Soluţia tehnică pentru eliminarea acestor pierderi si a disconfortului este foarte simplă. Se montează un sistem de recirculare ce presupune instalarea unei conducte paralele cu cea de apă caldă menajeră care va asigura recircularea apei de la boiler catre consumatori si mentinerea temperaturii ridicate a acesteia in tot sistemul de tevi.
Pe aceasta conducta se monteaza o pompă de circulatie a apei calde, dimensionata corespunzator. Utilizatorii hotărăsc temperatura apei calde la robinet, iar în momentul în care este detectata o scădere a temperaturii apei in sistemul de distributie sub valoarea presetată, pompa va porni si va începe să recircule apa in instalatie, asigurându-i astfel temperatura corespunzătoare.
Distributia pe orizontala pentru apa calda
Distributia pe verticala pentru apa calda
Integrarea perfecta a unei solutii de recirculare apa calda este intr-un sistem de automatizare NIBE Suedia.
Fie ca e vorba de automatizarea standard a pompelor de caldura NIBE, fie ca se utilizeaza unul din modulele electronice de control VVM sau SMO, sistemul permite gestionarea complete a intregii instalatii de incalzire si apa calda, este usor de utilizat de catre beneficiar si permite inclusiv controlul la distanta, folosind aplicatia gratuita NIBE Uplink pentru Iphone / Android.
Solutia permite setarea a 3 perioade de recirculare a apei calde, astfel pompa de recirculare va porni doar in perioadele setate de dvs, pentru a evita pierderile inutile de caldura, de exemplu recircularea apei calzi pe timp de noapte.
De asemenea modul VACANTA din automatizarea NIBE, va opri recircularea apei calde, astfel daca plecati de acasa o perioada mai lunga, sa nu se consume inutil energie.
Inteligent si eficient.
Urmatoarea sectiune este mai tehnica, pentru specialistii in domeniul instalatiilor
Cum se realizeaza distributia in instalatia de apa calda/rece
Cei de la HENCO Belgia ne recomanda cateva modalitati:
1. Cutie de distributie si distribuitoare VB cu robineti sferici incorporati
Fiecare obiect sanitar va fi alimentat individual cu apa rece/calda prin intermediul unei prize sanitare simple din gama Henco press. Aceasta solutie prezinta urmatoarele avantaje: pozibilitatea de izolare a fiecarui obiect sanitar fara a afecta utilizarea celorlalte si o aceeasi temperatura a apei calde la fiecare consumator fara a afecta debitul.
Materiale HENCO Belgia folosite:
2. Ramificat, cu teuri egale/reduse din gama Henco press, recomandate atat pentru montaj aparent cat si ingropat si prize sanitare simple din aceeasi gama pentru alimentarea fiecarui obiect sanitar:
3. In serie cu prize sanitare simple/duble Henco press pentru alimentarea fiecarui obiect sanitar:
Cum se realizeaza recircularea apei calde pentru solutiile de distributie de mai sus?
1. Cutie de distributie si distribuitoare model VB – in acest caz pot apare doua situatii:
– cutie de distributie montata in apropierea obiectelor sanitare: obiectele sanitare se alimenteaza prin prize sanitare simple, iar recircularea apei calde se realizeaza la nivelul cutiei fie printr-o cale a distribuitorului, fie pe partea opusa conductei de alimentare cu apa calda de la boiler:
– cutie de distributie montata la distanta de obiectele sanitare: obiectele sanitare se alimenteaza prin prize sanitare simple pe apa rece, iar pe apa calda prin prize sanitare duble; recircularea apei calde se va realiza la fiecare obiect sanitar prin cel de-al doilea racord al prizelor sanitare duble.
2. Distributie ramificata cu teuri din gama Henco press: obiectele sanitare se alimenteaza prin prize sanitare simple pe apa rece, iar pe apa calda prin prize sanitare duble; recircularea apei calde se va realiza la fiecare obiect sanitar prin cel de-al doilea racord al prizelor sanitare duble:
3. Distributie in serie, cu prize sanitare din gama Henco press: obiectele sanitare se alimenteaza prin prize sanitare duble atat pe apa rece cat si pe pe apa calda. Ultimul obiect sanitar va avea pe apa rece priza sanitara simpla iar pe apa calda va avea priza sanitara dubla; recircularea apei calde se va realiza la ultimul obiect sanitar prin cel de-al doilea record al prizei sanitare duble.