Select Page

Casa ta este potrivita pentru o pompa de caldura ?

Suntem siguri că nu este prima dată când iți pui întrebarea asta.

Achiziționarea unei pompe de căldură este un lucru important, dar este casa ta potrivită pentru asta? Instalarea unei pompe de căldură în casa ta este mult mai realizabil decât ai crede. 

Există mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când te gândeșți să-ți instalezi o pompa de căldură în casa ta. Cele mai importante aspecte sunt: ​​izolația casei tale, care este adesea determinată în mare măsură de anul construcției locuinței, sistemul tău de încălzire și orice sistem de ventilație prezent.

Izolarea casei tale

Unul dintre cei mai importanți factori care determină dacă o pompă de căldură poate fi instalată în casa ta este proporția de izolație pe care o are :

  • Deloc sau prost izolată: în cazul acesta, o varianta cu pompă de căldură nu reprezintă cea mai bună soluție. Deoarece temperatura necesară pentru încălzirea centrală în acest caz este ridicată, eficiența unei pompe de căldură nu este atât de mare, astfel încât utilizarea nu este recomandată. De asemenea, în acest caz este nevoie de o pompă de căldură cu o capacitate mare, ceea ce o face destul de scumpă.
  • Izolată moderat: în acest caz, pot apărea dificultăți daca optați pentru folosirea unei pompe de căldură. Puterea necesară este adesea destul de mare, necesitând astfel o pompă de căldură care produce o capacitate ridicată, iar sistemul de încălzire centrală necesită de obicei o temperatură crescută, ceea ce este nefavorabil pentru eficiența pompei de căldură. În cazul în care exista posibilitatea punerea unei izolații mai bune, o pompă de căldură hibridă sau o pompă de căldură în combinație cu un cazan de încălzire  este probabil o soluție optimă.
  • Bine până la foarte bine izolat: o pompă de căldură este ușor de aplicat. Desigur, este necesar să privim imaginea completă, așa că și ceilalți factori joacă un rol. Dar în general poți opta pentru o pompa de căldură All-Electric fară centrala termică, sau o instalație hibridă, în care rămâne (o vreme) centrala termica.

Cum iți dai seama dacă casa ta este bine izolată ?

Privind anul de construcție al casei tale, poți spune, în principiu, ceva despre valoarea izolației casei tale, așa cum am menționat mai sus. Între timp, locuința dumneavoastră poate fi dotată cu geam termopan, izolație pentru pereți din cavitate sau izolație pentru acoperiș. Atunci calitatea izolației este deja puțîn mai bună.

  • Construită între 1930 și 1975: casele nu sunt bine izolate în timpul construcției, dar probabil că există un zid cavitat. Primul pas bun pentru sustenabilitate este îmbunătățirea izolației casei.
  • Construite între 1976 și 1982: casele sunt izolate moderat în timpul construcției. Adesea se instalează izolația pereților din cavitate sau izolația acoperișului cu o grosime limitată. Uneori se folosește geamul dublu, dar adesea doar pentru camera de zi.
  • Construite între 1983 și 1991: casele sunt izolate pe tot parcursul construcției. Izolația este destul de bună, camera de zi fiind adesea dotată cu geam termopan. O pompă de căldură hibridă, aer/apă sau ventilație aer/apă în aceste case este destul de posibilă.
  • Construite după 1992: în timpul construcției aceste case sunt bine până la foarte bine izolate peste tot. Datorită cerințelor din ce în ce mai stricte, de exemplu prin introducerea calculului EPC (din ce în ce mai solicitant), valoarea izolației acestor locuințe s-a îmbunătățit de-a lungul anilor. Cu cât casa este mai tânără, cu atât valoarea izolației este mai bună.

Sistemul de incalzire

Al doilea factor important care determină dacă o pompă de căldură poate fi instalată în casa ta este tipul de sistem de încălzire și în special sistemul prin care aceasta este dispersată: radiatoarele, convectoarele, încălzirea în pardoseală sau o combinație a acestor sisteme. În rândurile de mai jos puteți verifica ce tip de sistem de încălzire este cel mai potrivit pentru o pompă de căldură. Este bine de știut în acest caz: cu cât temperatura centralei termice poate fi mai mica pentru a-ți aduce casa la temperatura optima, cu atât este mai favorabil pentru eficiența ( COP ) pompei de căldură:

Radiatoare: există multe tipuri de calorifere, iar la construirea unei case s-a presupus adesea că acestea sunt încălzite printr-un cazan de încălzire centrală, care poate furniza 80℃ pentru a menține casa la temperatură potrivită. Daca casa s-a îmbunătățit din punct de vedere al izolației de-a lungul anilor, de exemplu printr-un geam termopan sau izolarea peretelui cavitații, caloriferele sunt „supradimensionate” și casa poate fi menținută la temperatura potrivită cu o valoare mai mica. Temperatura de alimentare a încălzirii centrale, de exemplu 50 sau 60℃. În plus, în timpul construcției, s-a ținut cont de faptul că centrala termică este oprită noaptea, așa-numita reducere nocturnă de, de exemplu, 4℃, prin care caloriferele trebuie să furnizeze căldură suplimentară dimineața care încălzește casa. Daca casa este bine izolată, aceasta reducere de noapte nu mai este atât de importantă. Dacă casa nu se răcește noaptea:

Prin cunoașterea caloriferelor, a izolației casei și eventual o proba a reducerii temperaturii de alimentare la centrala termică când îngheață (cu centrala). Astfel, se poate determina până unde  poate scădea temperatura centralei  termice, evitând frigul care este acolo. De asemenea, exista posibilitatea amplasării sub calorifere a unui sistem de ventilatoare conceput în acest scop, pentru a creste puterea la temperaturi mai scăzute.

Convectoare: și aici există multe convectoare diferite. Principala diferență este că unele sunt echipate cu ventilator, iar altele nu. Convectoarele fără ventilatoare, care anterior erau plasate „în podea” în fața ferestrelor mari, necesită adesea o temperatură ridicată a încălzirii centrale, de 80℃. Acestea furnizează prea puțînă căldură la o temperatură de alimentare scăzută și, prin urmare, nu sunt potrivite pentru o pompă de căldură. Pe piață există astăzi și convectoare care, cu ajutorul unor ventilatoare mici, oferă și multă căldură dacă temperatura încălzirii centrale este de doar 35℃. Cu toate acestea, aceste convectoare de temperatură joasă, numite și radiatoare LT, sunt perfect potrivite pentru o pompă de căldură. Înlocuirea unui număr de radiatoare obișnuite cu aceste tipuri face că un sistem de încălzire să fie mai potrivit pentru o pompă de căldură.

Încălzire în pardoseală: încălzirea în pardoseală este foarte potrivită pentru încălzirea cu o pompă de căldură, deoarece temperatura necesară a încălzirii centrale este foarte scăzută: de exemplu 35℃. Există diferite tipuri de încălzire prin pardoseală. Prin urmare, este important să șțiți cum este proiectat sistemul: încălzirea prin pardoseală este destinată încălzirii principale sau încălzirii suplimentare? Diferența constă în distanța reciprocă dintre țevile din podea. Cu încălzirea principală, acestea sunt mai apropiate decât cu încălzirea suplimentară. Când aveți încălzire prin pardoseală că încălzire suplimentară, se adaugă adesea câteva calorifere (mici).

Multe case au încălzire în pardoseala la parter și calorifere la etajele de deasupra. Temperatura dorită în dormitoare este de multe ori mai scăzută decât cea din camerele de zi, astfel încât o pompa de căldură este o soluție excelența într-o astfel de locuință, atât în amenajarea hibridă cât și în All-Electric. De asemenea, se poate lua în calcul și restrângerea reducerii de noapte la etajele superioare și creșterea câtorva calorifere la etajul superior.

Ai sistem de ventilație ?

Fiecare casă are întotdeauna o anumită formă de ventilație. Acest lucru este necesar pentru a putea respira aer proaspăt sau pentru a elimina umezeala din casă. În funcție de metodele disponibile, 3 tehnici diferite au fost utilizate în mod obișnuit de-a lungul timpului. Dacă este prezentă ventilația forțată, aceasta oferă posibilități de punere în funcțiune a pompelor de căldură care utilizează că sursă aerul luat din procesul de ventilație:

Ventilație naturală. Casele mai vechi au de obicei ventilație naturală. Prin intermediul grilajelor de deasupra ferestrelor, o etanșeitate limitată a crăpăturilor din casă și prin deschiderea ferestrelor, o casă este apoi asigurată cu aer proaspăt exterior. Din cauza lipsei unui sistem de conducte, această metodă de ventilație oferă doar o utilizare limitată a unei pompe de căldură de ventilație, deși se poate folosi, de exemplu, un cazan cu pompă de căldură care funcționează doar pe aer exterior.

Ventilație cu o cutie MV, binecunoscuta cutie de ventilație mecanica. Acest mod de ventilație oferă posibilități de aplicare a pompelor de căldură care funcționează pe aer de ventilație. Pentru încălzirea apei de la robinet, încălzirea centrală sau o combinație a acestora, o pompă de căldură poate recupera căldura din aerul de ventilație. În funcție de puterea necesară, o pompă de căldură poate fi utilizată într-o configurație hibridă, împreună cu un cazan de încălzire centrală, dar există pe piață și pompe de căldură de ventilație cu o capacitate de 5 kW, care asigură o locuință All-Electric cu ventilație, apa caldă de la robinet și încălzirea centralei.

Ventilație HRV: folosind un schimbător cu flux încrucișat, căldura este recuperată din aerul extras și reintrodusă în aer. Această formă de ventilație face posibilă și utilizarea unei pompe de căldură. Cea mai bună soluție în acest caz este o pompă de căldură aer/apa de ventilație modernă, care în loc de recuperare de căldură folosește aerul extras pentru a extrage căldură și folosește această căldură pentru a încălzi aerul de alimentare care este folosit pentru încălzirea centralai și apa caldă. Acestea pot fi folosite atât în ​​casele noi, cât și în cele existente.

sabiana energy smart

O pompă de căldură în casa ta ?

Acesta este doar un rezumat care speram să vă ajute în decizia dvs. legată de achiziționarea unei pompe de căldură. Totuși, fiecare casă este unică, așa că este important să obțineți un sfat bun. Specialiștii noștri sunt bucuroși să vă spună ce pompă de căldură poate sau nu poate fi folosită în casa dumneavoastră.

Puteți contacta instalatorii noștri pentru sfaturi despre o pompă de căldură în casa dvs. sau pentru o ofertă personalizată .

nibe romania

Pompa de caldura nu este un concept nou pe piata

Exista diverse prejudecati cand vine vorba de pompele de caldura. Ua dintre aceste prejudecati este ca o pompa de caldura este o noua inventie. Nu este adevarat, pompele de caldura exista pe piata de mai bine de 40 ani.

nibe romania

Viata durabila si incalzirea: o privire asupra viitorului electric

O pompa de caldura ar trebui sa reziste fara probleme 15-20 ani. Acest lucru este posibil atunci cand alegeti sistemul potrivit. Prin umare informati-va bine despre optiunile pentru o pompa de caldura.

nibe romania

Cata energie electrica consuma o pompa de caldura ?

O pompă de căldură extrage energie din mediu și o transformă în căldură utilizabilă pentru încălzire centrală și apă caldă sau răcire. În acest proces, compresorul și alte părți ale pompei de căldură folosesc energie electrică.  Citeste mai multe >>>

nibe romania

NIBE S2125 - Cel mai silentios model aer-apa de la NIBE

Noul model special conceput atat pentru cladiri noi
cat si pentru cele existente

Citeste mai multe >>>

nibe romania

Pompa de caldura economica SOL-Apa NIBE S1255

Pompa de caldura sol-apa inteligenta cu
boiler integrat de inalta calitate

Citeste mai multe >>>

nibe romania

Panouri fotovoltaice + pompa de caldura NIBE

Descopera cea mai buna solutie de pe piata,
cu panourile fotovoltaice NIBE PV

Citeste mai multe >>>

Formular de contact

    Nume Prenume *

    Judetul *

    Adresa de email *

    Nr. telefon (daca doresti sa te sunam)

    Suprafata utila (mp) *

    Cu ce va incalziti in prezent ?

    Ce tip de bransament electric aveti ?

    Ce fel de izolatie aveti ?

    Aveti Panouri Fotovoltaice ?

    Doriti sa atasati planurile casei ? (doar fisiere: .pdf / .jpg / .doc - max 25Mb)


    Informatii suplimentare

    Permisiuni de Marketing in conformitate cu GDPR

    TRUST EURO THERM SRL va folosi informațiile pe care le furnizați pe acest formular pentru a lua legatura cu dvs, și pentru a vă oferi actualizări și informatii. Făcând click pentru a trimite acest formular, confirmați că informațiile pe care le furnizați vor fi transferate catre noi pentru procesare în conformitate cu Politica de confidențialitate & Termenii si conditiile TRUST.