Select Page

 

 

trust expertAutor: Alexandru Marin – TRUST Expert
1 martie 2019 | 13:22


 

Casa familiei Hofgren se afla situata intr-o zona minunata, o adevarata oaza de verdeata, in localitatea Onsala din Suedia. Este o casa frumoasa, construita in anul 2010, cu suprafata de 220 mp, cu o arhitectura moderna, cu ziduri groase din beton.

Este casa la care familia Hofgren a visat dintotdeauna, o incununare a ideilor si planurilor celor doi soti dar, mai ales, a dorintei acestora de a avea o locuinta economica din punct de vedere energetic. Cu spatii generoase si foarte luminoasa, casa familiei Hofgren este un exemplu de echilibru intre estetica, functionalitate si confort. Dar, mai mult decat atat, trebuie mentionat climatul interior perfect care completeaza ambianta. Si aici ne referim atat la incalzire, care este asigurata de o pompa de caldura geotermala, dar si la partea de racire, de care familia se bucura pe timp de vara.

Arhitectura caselor moderne reprezinta o adevarata provocare cand vine vorba de crearea unui climat interior racoros. Noi ne-am dorit o casa luminoasa, cu ferestre mari, orientate spre sud,  ceea ce duce insa la incalzirea spatiului din interiorul casei in zilele toride de vara. Astfel, am inceput sa cautam o solutie de racire a spatiului, lucru de care ne-am putut bucura cu adevarat incepand cu vara anului 2018”, spune Henrik Hofgren, proprietarul casei.

Deoarece familia Hofgren se hotarase deja sa aleaga o pompa de caldura sola/apa eficienta energetic, si-au dat seama ca nu mai aveau nevoie decat de un singur “echipament suplimentar”. Deci, cu doar cateva echipamente ce utilizeaza tehnologii de ultima ora, achizitionate la preturi rezonabile, familia Hofgren si-a putut vedea visul implinit – acela de a avea un singur sistem atat pentru incalzire, cat si pentru racire. Racirea se face simplu, gratuit, cu energie din sol.

Cum se realizeaza racirea celor 3 dormitoare

Dupa cum bine se stie, este important ca admisia aerului rece in casa sa se faca, pe cat posibil, pe la partea superioara a camerelor. Familia Hofgren a ales sa-si monteze ventiloconvectoare in cele 3 dormitoare de la etaj, unitati care difuzeaza aerul rece in spatiile unde sunt montate.  Mai precis, aceste ventiloconvectoare au fost montate in dressing-ul din dormitorul parintilor si deasupra dulapurilor din camera copiilor. Aceasta solutie este utilizata cu succes de opt ani.

Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi fost daca nu am fi avut sistemul de racire din casa,  cum am fi facut fata unor temperaturi care uneori au depasit si 30 de grade in dormitoare. Acum avem in camera 24 de grade si, uneori, copiilor le place sa scada temperatura si mai mult, din termostatele de pe perete. Faptul ca racirea ne costa cat echivalentul unei lampi de 50 W, pare ireal”, a mai spus Henrik.

Energia din aer este extraordinara

Un necesar de energie nu foarte mare

Da, ati citit bine. Racoarea in casa este creata cu doar 50 W.
50W, comparativ cu aproximativ 1500W in cazul utilizarii unui echipament traditional de aer conditionat, ceea ce inseamna o economie extraordinara. Secretul consta in faptul sursa din pamant ofera gratuit energia pentru racire.

Acum putem foarte usor sa reducem temperatura cu 6-7 grade, datorita acestui sistem de racire. In plus, aerul din camere este uscat si purificat si intreaga familie este extrem de multumita de investitia facuta. Daca nu am fi luat aceasta decizie de la bun inceput, am fi fost acum nevoiti sa modificam instalatia de racire sau sa investim intr-un alt sistem de racire”, a mai spus Henrik.

Primavara si la inceputul verii, temperatura in foraje este in jur de 5 grade iar spre sfarsitul verii aceasta este in jur de 10-12 grade si, astfel, poate fi folosita pentru racire. Acest lucru inseamna totodata ca datorita extragerii din foraje a energiei pentru racire pe timp de vara, acestea se “incarca” cu caldura suplimentara ce va fi utilizata pentru incalzire incepand cu luna septembrie. Deci, un dublu avantaj – caldura din pamant este folosita pentru  incalzire iar energia pentru racire este practic gratuita.

Costurile suplimentare pentru adaugarea optiunii de racire gratuita la instalatia cu pompa de caldura a familiei Hofgren au fost de aproximativ 40.000 coroane suedeze (3.800 euro). Instalatia de racire cuprinde trei ventiloconvectoare, termostate de control si conductele aferente.

Energia din Aer este extraordinara

Atunci cand va construiti o casa, este mai simplu si mai ieftin sa faceti de la bun inceput instalatia pentru racirea gratuita dar e la fel de simplu si daca va renovati casa, bineinteles totul depinde de lungimea tubulaturii si de locul de instalare al ventiloconvectoarelor. Oricum, pot sa va spun ca recomand cu caldura racirea libera tuturor celor care utilizeaza sistemele de incalzire geotermala si care vor se bucure de racoare atat ziua, cat si noaptea, in zilele toride de vara”, a declarat la final Henrik Hofgren din Onsala.

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (7 voturi, media voturilor: 4.71)
Loading...

Aboneaza-te la noutatile noastre