Select Page

RADIATOARELE vechi – folosite impreuna cu pompele de caldura NIBE  – vs Alternative Moderne

 

marian biro  Autor: Marian Biro – Inginer TRUST
  12 Mai 2020 | 11:19

 


Se intampla la un moment dat sa fie necesara inlocuirea cazanului care asigura incalzirea casei, datorita uzarii, consumului mare, inconfortului, etc., iar optiunea folosirii unei pompe de caldura estepare foarte atractiva.

Insa urmatoarea intrebare care apare este: Ce trebuie sa mai schimb? Pot folosi in continuare intalatia interioara cu radiatoare, existenta? Cum se poate adapta sistemul actual la noua pompa de caldura? 

Continuarea utilizarii fara probleme a radiatoarelor deja montate sau inlocuirea acestora cu alte sisteme moderne de distributie a caldurii depind de diversi factori. Marimea fiecarui radiator, g, gradul de uzura al acestora, aspectul estetic, posibilitatea efectuarii unor lucrari mai ample in spatiul de locuit pentru inlocuirea instalatiei interioare.

La o pompa de caldura, in principiu, regula este urmatoarea: cu cat este mai mare suprafata radianta a corpurilor interioare de incalzit, cu atat mai joasa poate fi  temperatura agentului termic furnizat de pompa de caldura Astfel transferul energiei termice necesare in camera se face  intr-un mod foarte eficient  si cat mai economic posibil. 

Verificarea sistemului actual de radiatoare

Instalatia cu pompa de caldura functioneaza eficient la o temperatura a agentului termic (apa calda din radiatoare) mai mica decat in cazul unui cazan conventional cu flacara. Pompa de caldura poate asigura si temperaturi de 65 °C in functionare, insa dupa cum spuneam mai sus, cu cat temperatura este mai mica, cu atat eficienta este mai mare, si pompa consuma mai putin.

Din acest motiv, cat si ca masura de siguranta, se verifica emisia termica a radiatoarelor, pentru o temperatura de 50 °C. In aceste conditii, in camera respectiva, cu noul sistem, trebuie asigurata aceeasi cantitate de caldura ca inainte, pentru a mentine nivelul de confort termic dorit.

In general, se crede ca radiatoarele trebuie sa functioneze intotdeauna la o temperatura ridicata pe tur. Insa, nu este chiar asa, deoarece radiatoarele sunt usor supradimensionate, in special in cazul cladirilor mai vechi. Ele pot fi astfel potrivite si pentru pompa de caldura.

Oricum, calculul se face pe fiecare incapere, iar in zonele unde rezultatul nu este pozitiv, se pot schimba doar acele unitati cu unele mai mari, sau suplimenta cu altele noi, daca este posibil acest lucru.

Partenerul dumneavoastra NIBE poate verifica eficienta instalatiei cu radiatoare in functie de conditiile de functionare la care va fi solicitata si tipul de pompa de caldura NIBE pe care l-ati ales.  Se va putea optimiza daca este cazul si adapta, in functie de cerintele dumneavoastra de confort.

Folosirea radiatoarelor cu pompe de caldura

Radiatoarele deja montate pot fi utilizate in continuare

La fel de important este ca radiatoarele sa fie “in stare buna de functionare”. Daca acestea au un grad de uzura avansat, pot aparea probleme intr-un viitor mai apropiat sau mai indepartat. Nu trebuie sa uitam ca de regula radiatorele sunt confectionate din fonta sau otel. Ambele sunt supuse coroziunii, atat externe dar mai ales interne. Aceasta din urma fiind mai dificil de evaluat, pentru ca nu se vede, dar poate crea probleme neplacute cand te astepti mai putin.

Daca instalatia veche este perfect functionala si se va folosi in continuare, este important de avut grija, ca aceasta trebuie curatata interior, inaintea cuplarii la noua pompa de caldura NIBE.

nibe romania

Utilizarea radiatoarelor performante

In unele situatii, radiatoarele ar trebui inlocuite obligatoriu, din cauza ca sunt vechi, nu mai prezinta siguranta in functionare, sau in scopul modernizarii designului instalatiei dumneavoastra interioare. In plus, pot fi utilizate radiatoare performante in combinatie cu pompele de caldura.

Noile radiatoare au in general performante de transmisie a caldurii mult mai bune. Daca spatiul permite si daca este necesar, se pot folosi radiatoare de dimensiuni mai mari, pentru caldura mai multa sau pentru eficienta mai mare a intregului sistem de incalzire.

Sistemele moderne de incalzire a spatiilor imbunatatesc confortul si reduc costurile de exploatare

Sistemele de incalzire radianta in pardoseala, cu montare in pereti sau in tavan, sunt cele mai potrivite pentru functionarea eficienta a pompelor de caldura. Temperatura agentului termic in acest caz poate cobora pana la valori de 35 °C si chiar mai jos, crescand astfel foarte mult eficienta pompei de caldura. Exista si sisteme de incalzire in pardoseala, murale sau de tavan care pot fi  adaptate in cazul renovarii spatiilor de locuit, nu doar pentru constructii noi.

Impreuna cu acestea, pompele de caldura imbunatatesc substantial si confortul ambiental, nu doar au cost redus in exploatare.  In plus pot fi utilizate si pentru racirea spatiilor pe timpul verii.

Folosirea radiatoarelor cu pompe de caldura

Sistemul meu de incalzire poate sa si raceasca?

Pompele de caldura NIBE sunt foarte flexibile, avand si optiuni de racire care pot fi implementate cu usurinta, in combinatie cu controlerul NIBE de mare putere, fara eforturi materiale si financiare suplimentare prea mari.

Cand se are in vedere inlocuirea sistemului de incalzire pentru modernizarea proprietatii, sau in cazul cladirilor noi, este necesar sa se stabileasca ce camere urmeaza sa fie racite si cum va patrunde energia de racire in interiorul acestora.  In prezent, pentru acest lucru,  exista numeroase solutii. Sistemul suprafetelor radiante, incalzire si racire, a fost descris mai sus si se poate folosi cu succes si pentru racire. Dar o solutie la fel de practica o reprezinta folosirea ventiloconvectoarelor ca sistem interior de incalzire – racire.

Ventiloconvectoarele sunt un fel de radiatoare la care s-a atasat un ventilator, pentru circularea fortata a aerului si incalzirea sau racirea acestuia. Fata de sistemul clasic cu radiatoare, ventiloconvectorul oferta un randament mult mai bun de schimb termic, permite coborarea temperaturii agentului termic cu eficienta crescuta la pompa de caldura, si nu in ultimul rand asigura racirea spatiului pentru un nivel de confort uniform indiferent de anotimp.

Folosirea radiatoarelor cu pompe de caldura

Iti place acest articol ? Vrem si noi sa stim !
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (31 voturi, media voturilor: 4.39)
Loading...

 

 

Aboneaza-te la noutatile noastre