Pompa de caldura Apa-Apa cu foraj NIBE F1245
“Consum Total 4.175 kW (0.57 ron/kW) / 5 luni iarna => cost mediu lunar = 475 ron”
Apa din panza freatica poate fi utilizata ca sursa de caldura, deoarece are o temperatura ce variaza intre 4 grade C si 12 grade C pe intreg parcursul anului. Ea este captata dintr-un put si apoi este deversata in cel de-al doilea put, dupa ce in prealabil a cedat caldura schimbatorului de caldura. Intre cele doua puturi (absorbtie si evacuare), trebuie sa existe o distanta minima de 15 m. De asemenea, trebuie luata in considerare si directia de curgere naturala a apei in straturile acvifere.
Provocarea
Obiectiv: casa 190 mp (P+E) zona Neamt, incalzire si apa calda menajera (4 persoane);
Data: montajul echipamentelor s-a efectuat in noiembrie 2015;
Echipamente: cazan vechi pe lemne de 40kW cu probleme dese legate de alimentare si scurgeri de supratemperatura
Instalatie interioara: racordare la instalatia cu radiatoare existenta;
Sursa: foraje de apa, 2 puturi de 28 ml fiecare, teava polietilena DN 40.
Solutia
Colegul nostru, Titi Dabija, i-a prezentat solutia cu o pompa de caldura NIBE apa-apa, pentru ca in zona era disponibila o panza freatica, sistemul este executat cu foraj vertical de apa, 2 puturi de 28 ml fiecare
Pentru acoperirea intregului necesar de incalzire si apa calda al casei, a fost ales modelul F1245-10 kW care oferea si cel mai scazut consum de energie electrica. Instalatia contine acumulator vertical izolat GB VT 200 pentru echilibrarea hidraulica a instalatiei, schimbator de caldura NIBE Plex, modul NIBE AXC 40 pentru controlul pompei submersibile;
SCOP
%
Costuri reduse
zile pentru instalare
Rezultat excelent
Studii de caz asemanatoare
Rezultatul a fost cel asteptat!
Consum* Total 4.175 kW (0.57 ron/kW**) / 5 luni iarna => cost mediu lunar = 475 ron
* instalatia interioara este executata numai cu radiatoare, dimensionata pentru agent termic la 55 grade C. Daca ar fi existat incalzire in pardoseala, consumul ar fi putut scadea cu pana la 20%.
**pretul per kW mai poate scadea in functie de furnizor si tip de contract.
Acum clientul nostru isi monitorizeaza PDC prin intermediul internetului, cu aplicatia NIBE Uplink, pe care o poate descarca din APP Store si Google Play.
Pompa de caldura NIBE
Flexibilitate
A fost pastrata instalatia cu radiatoare si ventiloconvectoare existenta. Forajul pentru sursa de apa a fost executat in 2 zile de catre o firma specializata.
Accesorii ce fac viata mai usoara
Modificarile din camera centralei, montajul pompei de caldura si al accesoriilor necesare au durat in total 5 zile.
Suport specializat
Punerea in functiune a fost facuta de catre Ovidiu Spiridon, inginer in cadrul compartimentului Service la TRUST, certificat de NIBE Suedia.